top of page

Alapkezelői díj

Az alapkezelői díj vagy angolul management fee a tőkealapokat kezelő menedzsment csapat a kezelt eszközérték után számított éves díja. Mértéke az alap kockázatától és az alapkezeléshez szükséges szaktudás specialitásaitól függ, jellemzően a kockázati tőkealapoknál 2% évente az alap jegyzett tőkéjére vetítve. Ebből az éves díjból tartja fenn magát az alapkezelő szervezet.

Alapkezelők díjstruktúrája

Az alapkezelőknél, és így a kockázati tőkealapoknál is az alapot menedzselő csapat díja két komponensből tevődik össze. Az egyik az itt kifejtett alapkezelői díj (angolul management fee), a másik az alap teljesítményéhez kötött sikerdíj (angolul performance fee vagy carried interest).

Alapkezelői díj vagy Management fee

Az alapkezelői díj jellemzően az alap nagyságától függ. A kockázati tőke iparágban, private equity and venture capital alapoknál, az alap jegyzett tőkéjének évenkénti 2%-a. Például, ha egy kockázati tőke alapkezelő 100 millió EUR méretű alapot jegyez le, akkor az alap befektetői évente 2 millió EUR alapkezelői díjat fizetnek, pro rata elosztva. Ez a díj az alap teljesítményétől teljesen független, akkor is fizetendő, ha az alap nem teljesített jól.

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page