top of page

Amortizáció

Az amortizáció egy könyvelési és adózási eljárás, amelynek célja a vállalkozás eszközeinek (például gépek, épületek, berendezések stb.) értékének fokozatos leértékelése az idő múlásával.

Amortizáció elszámolása

Az amortizációs összegek a tétel élettartamának eltelt idő szerinti részének megfelelően kerülnek elszámolásra, és általában a befektetett összeg nagyságának egy meghatározott százalékaként kerülnek kiszámításra. Az amortizáció pontos elszámolásáról a Számviteli törvény rendelkezik.

Amortizáció szerepe

Az amortizáció fundamentális lényege, hogy a vállalkozás eszközeinek értéke a valós, aktuális értéküket mutassák, mivel a használat során az eszközérték folyamatosan csökken.

 

Cégvezetőként fontos tisztában lennie a vállalkozás amortizációs tervével, mivel az amortizáció segít a vállalatnak az állományi tételek értékének megfelelően elszámolni a pénzügyi eredményeiben, valamint javítja az adózás során a vállalat adózási helyzetét. Az amortizációs összegek az üzemi költségek részét képezik, így csökkentik a vállalat adóalapját.

 

A pontos amortizációs módszer a vállalatok esetében eltérő lehet, és a befektetett összeg, az élettartam, valamint az értékcsökkenés mértéke alapján változik. Az amortizáció kiszámítása könyvelési szabályok és adózási előírások alapján történik.

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page