top of page

Befektető

A befektető a vállalkozás egy finanszírozója, mely pénzéért cserébe tulajdoni részesedést kap a cégben. Ez lehet többségi vagy kisebbségi, a felek megállapodásának kérdése. Hozamát a cégből kivett osztalék és üzletrészének nagyobb áron történő értékesítése adja. A befektető beszállhat közvetlenül a cégbe, vagy tőkealapokon keresztül fektethet be.

Befektetők egyes fajtái

1. Üzleti angyal 

Általában magánszemély, aki egy korai fejlődési fázisában lévő startupnak (induló vállalkozás, ahol cél a gyors növekedés) ad támogatást - ami lehet pénz (tőke), üzleti tanácsadás, kapcsolati háló - profitért cserébe. Az angyalbefektető saját pénzét kezeli, gyakran hagyatkozik a megérzéseire és komoly üzleti tapasztalattal rendelkezik. Magyarországon az üzleti angyalok hivatalos szövetkezete, azaz Hungarian Business Angel Network (HUNBAN) 2017-ben jött létre.

 

2. Magánbefektetési társaságok 

Maximálisan a saját pénzüket kezelő vállalkozások, akik a tőkebefektetésen kívül általában mentorálással is szolgálnak. Ilyen például a magyar TLF Capital, akik egyébként egy több generáción keresztül fennálló családi vállalkozás.

 

3. Intézményi befektető 

Szintén egy vállalkozás, ami abban tér el leginkább a többi befektetői típustól, hogy nem a saját tőkéjét, hanem mások befektetéseit kezeli. Utóbbiak lehetnek: vállalkozások, magánszemélyek, intézmények.

Több típusát ismerjük:

- Magvető tőke (Seed investment): induló startupok számára kínál támogatást, amíg önállóan nem képesek pénztermelésre.

- Venture Capital (VC): másnéven kockázatitőke-befektetők, és ahogy a neve is utal rá, magas kockázatú, jellemzően korai szakaszban lévő és nagy potenciállal rendelkező vállalkozásokba fektetnek bele.

- Private Equity (PE): magyarul magántőke befektetés, ahol zárt körben, alaptőkeemelésen keresztül finanszíroz vállalkozást. Olyan cégeket céloz be, amik érettebbek és nagyobbak, mivel ezek viszonylag kevés kockázattal járnak.

Paragraph 2

paragraph text 2

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page