top of page

Bizalmi vagyonkezelés

Bizalmi vagyonkezelés olyan jogi szerződés melyben a vagyonrendelő a vagyonkezelőre ruházza át a kezelt vagyont, egy harmadik fél, a kedvezményezett javára. A bizalmi vagyonkezelés sok szituációban előnyös lehet, például egy vállalkozás generációváltása esetén, amikor a cég stabilitását bizalmi vagyonkezelés által biztosítják az ügyvezető-tulajdonos kiesése esetére. De jelentős adóelőnyökkel is járhat amit egy időben elvégzett adótervezéssel el lehet érni.

Bizalmi vagyonkezelés folyamata

A bizalmi vagyonkezelés egy szerződéses viszont hoz létre a vagyonrendelő (eredeti tulajdonos) és a bizalmi vagyonkezelő között. A vagyonkezelőre azzal a céllal ruházódik át a vagyon, hogy azt a szerződésben definiált módon kezelje, adminisztrálja, gyakorolja a tulajdonosi jogokat illetve a vagyonrendelő által megadott kedvezményezettnek a meghatározott feltételek teljesülésekor a vagyont átadja.

 

A bizalmi vagyonkezelésnek három szereplője van, akik lehetnek jogi vagy természetes személyek is:

  • A vagyonrendelő, aki a bizalmi vagyonkezelésre adott vagyonelem tulajdonjogával rendelkezik.

  • A vagyonkezelő, aki a vagyonrendelő által meghatározott természetes vagy jogi személy.

  • A kedvezményezett, aki a vagyonrendelő által meghatározott időben és feltételek teljesülésekor részesül a vagyonból.

bizalmi vagyonkezelés ábra, bizalmi vagyonkezelés folyamata

Bizalmi vagyonkezelés háttere

Gyakorlata a 2014-es új Polgári Törvénykönyvvel lépett életben és az angolszász jogrendszerben alkalmazott úgynevezett trust-ok mintájára lett kialakítva. Magyarországon a bizalmi vagyonkezelőket a Magyar Nemzeti Bank felügyeli és szabályozza.

Bizalmi vagyonkezelés cégutódláskor

A bizalmi vagyonkezelés generációváltás vagy cégutódlás előtt álló cégeknek is hasznos konstrukció lehet, amely biztosítja a cégátadás során, illetve a cégvezető esetleges kiesése után is a családi vállalkozás működésének folytonosságát.

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page