top of page

Cégutódlás

A cégutódlás során az eredeti tulajdonos átadja a vállalkozás irányítását és tulajdonjogát a családon belül valamelyik utódnak, vagy egy harmadik fél számára. Ez az átadás lehet öröklés, ajándékozás vagy eladás. A harmadik fél felé történő utódlás megvalósulhat stratégiai akvizíció, pénzügyi befektetőkön keresztül is.

A cégutódlás lényege

A cégutódlás gyakran jelentős esemény a tulajdonos életében, különösen a generációváltás során, amikor a cég tulajdonjoga átkerül az egyik generációról a másikra. A cégutódlás célja a vállalat folytonosságának biztosítása, hogy az üzleti tevékenység folytatódhasson a jövőben is.

Családon vagy cégen belüli utódlás

Érdemes különbséget tenni a belső, családtagok vagy munkavállalók közötti cégutódlás, generációváltási folyamat és a külső cégutódlási folyamat között. Belső cégutódlás esetén vagy a családtagok között megy végbe a cégátadás, vagy a cégben már sokszor évtizedek óta dolgozó vezetői réteg vásárolja ki a tulajdonost. Ezt az utóbbi folyamatot Management Buy-outnak nevezzük.

A családtagok közötti utódláskor a cégtulajdonos általában ajándékozás vagy örökítés formájában adja át a tulajdonjogot az örökösnek, amely adózási szempontból előnyösebb, mint más cégutódlási formák. Sok esetben azonban a cégen belüli utódlás nem opció, mivel nincs megfelelő utód sem a családtagok sem a cégvezetők között. Ilyenkor kerül sor külső cégutódlásra.

Cégen kívüli utódlás

Külső cégutódlás során a tulajdonos nem családon belül, hanem külső félnek adja át a céget. Ez a fél lehet befektető, vagy egy kompetens menedzsment csapat, aki egy management buy-in(MBI) formájában vásárolja meg a céget és viszi tovább. A külső cégutódlás lehetőséget nyújthat a kockázati tőke befektetőknek is, hogy a meglévő vagy új vállalatokba fektessenek, és azokból nyereséget realizáljanak.

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page