top of page

Cliff

A cliff az úgynevezett vesting ütemezésében meghatározott lépcsőfok. Ennek átlépése után a tulajdonos megkapja a neki járó üzletrész egy előre meghatározott arányát, addig az időpontig nem jár semmi. 

Cliff lényege

A cliff a kockázati tőke, főleg a venture capital-ban használt vesting ütemezésben egy meghatározott periódus vagy "lépcső". A cliff átlépésekor a tulajdonos vagy menedzsment csapat megkap egy bizonyos hányadot a vestingben meghatározott üzletrészből. Ha a cliff előtt az alapító vagy menedzsment tag elhagyja a vállalkozást, akkor bukja az üzletrészét.

Tipikus példa

A leggyakrabban használt vesting ütemezés a 4 éves vesting 1 éves cliff-vel. Tegyük fel, hogy egy 8%-os üzletrészt kap a vezető 4 éves havi vestinggel. Ekkor 12 hónap után járna neki a tulajdonrész 12/48-ad része. Amennyiben egy 1 éves cliffben állapodnak meg, akkor ha a vezető 11 hónap után távozik akkor nem jár neki semmi, csak a 12. hónap elteltével. Az előző példánál maradva, a munkavállaló az első év után megkapja az üzletrész 1/4 részét (2%-ot), utána pedig minden hónapban a maradék üzletrész 1/36 részét havonta.

4 éves vesting ütemezés, 1 éves cliff ábrája:

vesting ütemezés, 4 éves vesting, 1 éves cliff

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page