top of page

Családi vállalkozás

A családi vállalkozás egy olyan gazdasági tevékenység, amelyet egy család vagy több generáció tagjai végeznek közösen. A családi vállalkozások általában a családtagok közötti bizalmi viszonyon alapulnak, és a vállalkozás vezetése, működtetése és ellenőrzése is a családtagok között oszlik meg.

A családi vállalkozás fogalma

Az Európai Unió hivatalos meghatározása szerint családi vállalkozásnak tekinthetők azok a cégek, amelyeknél:

  • A döntési hatalom többsége vagy az alapítók kezében van, vagy azok házastársainak, szüleinek, gyermekeinek, illetve azok közvetlen örököseinek kezében van

  • A család vagy a rokonság minimum egy tagja formálisan részt vesz a vállalat vezetésében

  • A tőzsdén jegyzett vállalkozások esetén a részvények legalább 25%-a a család kezében van

Családi vállalkozások Magyarországon

Az Opten 2020-as cikkje alapján több mint 200 ezer családi jellegű vállalkozás működik ma Magyarországon, ami a hazai cégek 40 százaléka. Ezen családi jellegű vállalkozások közül 42 ezer kizárólag családtagokból álló családi vállalkozás, ahol kizárólag családtagok alkotják a tulajdonosok és a cégjegyzésre jogosultak körét is.

A családi vállalkozások problémái

A hazai családi vállalkozások számos problémával szembesülnek, melyek közülk a legjelentősebbek a családon belüli konfliktusok, a versenyképesség elmaradása a nemzetközi vállalatoktól, a szakképzett munkavállalók megtartása és a cégutódlás vagy generációváltás kérdése.

Generációváltás a családi vállalkozásoknál

A rendszerváltás után kiépült a hazai kis és középvállalkozói szektor, ezzel együtt a családi vállalkozások nagy része is. Az 1990-es években alapított családi vállalkozások élén gyakran még ma is az alapító tulajdonosok állnak, akik életkora elérte vagy már meghaladta a nyugdíjkorhatárt, emiatt egyre sürgetőbb probléma a generációváltás kérdése ezeknél a vállalkozásoknál.

 

Azok a vállalkozások még nehezebb helyzetben vannak, ahol nincs családon vagy cégen belül megfelelő utód, aki tovább tudja vinni a céget. Ekkor érdemes egy cégeladási folyamat keretein belül a céget szakmai befektetők vagy kockázati tőke befektetők felé értékesíteni.

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page