top of page

Dolgozói részvény

A dolgozói részvény olyan értékpapír, amelyet a vállalat alkalmazottai kapnak juttatási csomagjuk részeként. A dolgozói részvényprogramok célja, hogy közelebb hozza a tulajdonosi és alkalmazotti érdekeket egymáshoz és az alkalmazottak érdekeltek legyenek a vállalat hosszútávú sikerében és cégértékének növekedésében.

A dolgozói részvény lényege

A dolgozói részvény olyan részvény, amelyet a vállalat alkalmazottai kapnak ajándékba, vásárolnak vagy kapnak jutalékként. A dolgozói részvényprogramok célja, hogy az alkalmazottak érdekeltek legyenek a vállalat sikerében és növekedésében, mivel a részvények értéke az árfolyam emelkedésével növekszik.
Az ilyen részvények gyakran bizonyos feltételekhez kötöttek, például a dolgozóknak bizonyos időt el kell tölteniük a vállalatnál, mielőtt eladhatják a részvényeket. Az is előfordulhat, hogy az alkalmazottak csak bizonyos időszakokban értékesíthetik a részvényeiket.

A dolgozói részvényprogram előnyei

A dolgozói részvényprogramok előnyei közé tartozik, hogy motiválják az alkalmazottakat a vállalat sikeréért dolgozni, csökkentik a munkavállalók fluktuációját, és az alkalmazottak részt vehetnek a vállalat sikerének növelésében és a nyereségben. Azonban az ilyen programoknak is lehetnek hátulütői, például a részvények értékének csökkenése, a munkavállalók megbízhatóságának és lojalitásának hiánya vagy az adók és a szabályozások bonyolultsága.

Kihagytunk valamit? Esetleg hibát talált? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Olvasson további témákról itt:

bottom of page