top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Máté

Családi vállalkozás: ezeket a blogokat kövesse 2023-ban

Frissítve: 2023. márc. 7.

Legjobb Média 2022-ből 1. rész


blogírás_írógép_családi_vállalkozás

Két részes cikksorozatunkban az új év alkalmával visszatekintünk az előzőre, és összegyűjtjük a kedvenc blogjainkat illetve podcastjeinket. Ajánlásaink több témát is lefednek, a generációváltástól egészen az aktuális gazdasági trendekig, mégis azt gondoljuk hogy abszolút releváns lehet családi vállalkozások tulajdonosainak.


1. Holdblog


Ha már utána akart nézni valamilyen aktuális gazdasági témának, esetleg friss híreket szeretett volna olvasni, biztosan találkozott a Holdbloggal. A több éve működő blog híreket, elemzéseket, világgazdasági kitekintőket, befektetési elemzéseket tesz közzé. Bár kevésbé hoz kis- és középvállalkozói példát, illetve foglalkozik generációváltással, kiváló makro kitekintésekkel és friss témákkal rendelkezik. Ezen felül podcastot is működtet, erről a következő cikkünkben írunk.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:




2. Taxative


A gazdasági témák bár izgalmasak, viszont ahhoz, hogy széleskörű tájékozottsága legyen egy vállalkozónak, szükséges a jogi háttér megismerése is. Ehhez csapatunk ajánlása a Jalsovszky ügyvédi iroda blogja, másnéven Taxative. Az aktuális üzleti jog változásairól, érdekességeiről írnak, olyan témákban mint:

  • adótervezés

  • adójog

  • kereskedelmi jog

  • vállalatfelvásárlás stb.

Mi pont azért szeretjük, mivel világosan megfogalmaz nehezen érthető jogi szabályozásokat és naprakész információkkal szolgál a jogi környezetünk változásáról. Szintén rendelkeznek podcasttel, epizódjaikba gyakran az adott témában jártas szakértőket is vendégül látják.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:




3. Vállalatépítés - Krausz Zoltán


Krausz Zoltán vállalatépítési szakértő blogját ajánljuk azoknak a vállalkozóknak, akik többet szeretnének megtudni a menedzsment kiépítéséről, kezeléséről, vezetési stílusokról. Külön kategóriaként szerepel a cégöröklés, ahol találhat cikket a bizalmi vagyonkezelésről, családi külső és belső generációváltásról, annak dilemmáiról.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:




4. Generációk Partnere


Negyedik és egyben utolsó hazai blog a listában komplex módon ragadja meg a generációváltás folyamatát. A bejegyzések konkrét példákkal, kérdésekkel, és képzelt párbeszédekkel elevenítik meg a generációváltás során felmerülő valós problémákat. Mi azért szeretjük, mivel széles körben ölel fel releváns témákat, legyen az szervezetfejlesztés, belső generációváltás vagy konfliktuskezelés.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:



Az év során a magyar blogokon kívül nagyon gazdag és széles körű témákkal rendelkező angol nyelvű blogokat is olvastunk. Ezekből is elhoztuk kedvenceinket.

1. Family Legacy Guide - Steve Legler


Steve Ledger kanadai üzletember, aki családi vállalkozások tanácsadásával foglalkozik és mint ahogy a mindennapi munkája, úgy a blogja is ezen belül mozog. Témái nagyban fókuszálnak a családra és a vállalkozói hagyaték kérdésköreire.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:




2. Family Business Central


Országunktól messze, de ugyanolyan relevanciával rendelkező ausztrál és új-zélandi blog a Family Business Central. Sok bejegyzés foglalkozik a generációváltással s olyan helyzetekkel, ahol több generáció van jelen egyszerre a vállalkozáson belül. Kifejezetten olyan témákban erős, ahol stratégiai, családon belüli döntéshozatalról és annak a megfelelő körülményeiről, megszervezéséről ír.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:




3. Family Business Community


Utolsó blogunk a listában a brit Family Business Community. Minden KKV vállalkozónak ajánljuk, mivel nem csak a családi vállalkozásokkal foglalkozik. Emellett sokszor hoznak élő példát: interjú vagy vendégíró formájában.

Kedvenc blog bejegyzésünk 2022-ből:




Olvasta már a 2022-es év generációváltás témáiban utazó podcast válogatásunkat? Ha lemaradt, kattintson ide.

Kihagytunk valamit? Esetleg kiegészítené? Az oldal alján található üzenetdobozban várjuk ajánlását.








46 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page