top of page
Keresés
  • Szerző képeMátyásfalvi Kristóf

Generációváltás blog indul a családi vállalkozók számára

Frissítve: 2023. márc. 7.

Elindul a Venturelab blog!

cégtulajdonos_utód_generációváltás

Itt egy elgondolkodtató hír: az Opten és Moore Hungary kutatása alapján kiderült, hogy a családi vállalkozások 69%-a problémásnak éli meg a vállalkozáson belüli generációváltást. Talán ez a magas szám nem lepi meg Önt, mivel épp most készül erre a hosszú folyamatra, vagy már a közepénél jár. Nincsen egyedül, ugyanis ez az öregedő társadalmak velejárója, ami nem csak Magyarországon, de globális szinten is problémákat tud okozni. Hazánkban talán annyi a különbség, hogy a családi vállalkozások generációváltására épülő ökoszisztéma még gyerekcipőben jár, de dinamikusan fejlődik. Ez a fejlődés annak is köszönhető, hogy egyes kutatások szerint a magyar családi vállalkozások 40%-a áll generációváltás előtt.

Ezzel járó kérdéskör széles és több nézőpontja van: pénzügyi, pszichológiai, érzelmi, kompromisszumkötés a családtagokkal, csak hogy néhányat említsünk. Családi vállalkozása generációváltás előtt áll? Cégeladáson gondolkozik? Nem tudja hogyan induljon el? Honnan tud szerezni naprakész információt? Mik a szükséges lépések? Ezek olyan problémák, amelyet a Venturelab blogján feldolgozunk.


Mire számíthat?

Bár mi a Venturelabnél arra tettük fel munkánkat, hogy azoknak nyújtsunk megoldást akik családi vállalkozásuk eladásával, vagyis egy kívülről jövő szereplővel kívánják megoldani a generációváltást, azonban blogunkkal a generációváltás teljes spektrumát le fogjuk fedni.

A blogunkon aktuális, rendszeres, és naprakész információval állunk elő, legyen ez gazdasági vagy üzleti eredetű trendek és hírek. Szolgálunk ötletekkel, kapaszkodókkal, irányadással. Hétről hétre publikáljuk saját tapasztalatainkat, megszólítjuk a generációváltási ökoszisztéma szereplőit, valamint a magyar és nemzetközi fórumok aktuális témáit is szállítjuk.


Véleményünk szerint

Ki fogja vezetni a cégét öt év múlva? Általános félelem, hogy ha otthagyja vállalkozása vezetését, egy idő után bezár az “üzem”. Ezzel szemben mi a külső generációváltásra - mint lehetőségre - tekintünk, ugyanis ez esélyt ad arra, hogy az Ön évtizedes munkája által teremtett stabil alapokra bátran lehessen tovább építkezni.

Mint, ahogy minden ember, úgy minden cég is különbözik, éppen ezért minden egyes családi vállalkozás esetén egyedi és személyre szabott megoldásra van szükség. Nincs univerzális, kulcsrakész megoldás. Ebbe időt és energiát kell fektetni és nem lehet elég korán elkezdeni.

A Venturelabnél azon dolgozunk, hogy az elmúlt évtizedben gyűjtött vállalatépítési tapasztalatunkkal segítsük a generációváltás előtt álló családi vállalkozásokat.


41 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page