A search fundokról

Amerikában és Nyugat-Európában már népszerű search fund modell első magyarországi befektetői vagyunk a Venturelabnél.

 

Egy search fundot egy vagy két searcher és befektetők egy csoportja alkot, akik együtt dolgoznak annak reményében, hogy felkutatnak, kivásárolnak és sikerre visznek egy vállalkozást. Tipikusan generációváltás előtt álló családi vállalkozásokra specializálódnak. 


A searcherek vezetik a céget azzal a mandátummal, hogy adott befektetési politika szerint felkutatnak és kivásárolnak egy olyan céget, melyben nagy növekedési potenciált látnak és a kivásárlást követően átveszik a célpont menedzselését.  


Az eredetileg frissen végzett MBA hallgatók körében népszerű search fund modell kezdi felkelteni az olyan közép- és felsővezetők érdeklődését is, akik több évnyi nagyvállalati környezet után vállalkozói kihívásokat keresnek.

Image by Dino Reichmuth

Miért legyen searcher?

A search fund modell  két nagy előnnyel bír a felsővezetői pozícióra vágyók számára. Ez nem más mint a a személyes kiteljesedés a cégtulajdonlás és vezetés révén, és az átlagon felüli pénzügyi hozam, amit egy sikeres search fund nyújtani tud.


Searcherként nem kell azon rágódnia, hogyan fedezze a megélhetését. Ezt ugyanis a kezdeti fázisban előteremtett tőkéből finanszírozzuk. Nem kell számolnia azzal a pénzügyi bizonytalansággal, amely más vállalkozói irányokban, például a startupok esetében igen gyakori kockázat.
 

Az értékteremtésben való részvételt azzal is ösztönözzük, hogy searcherként tulajdonosi részesedésnek köszönhetően a tőke jelentős részét megkaphatja. Összesen maximum háromszor 10%-os részesedés illetheti meg.
Ennek kifizetése általában három szakaszban történik:

  1. Az akvizíciókor sikerdíjként

  2. Lépcsősen az első négy év alatt a cégvezetésért

  3. Cégeladáskor, a 20%-ot meghaladó éves  pénzügyi megtérülés után járó sikerdíjként.

 

A tőkeszerkezettől és az irányítása  alatt elért teljesítményétől függően, a searcherként kivívható tőkerészesedése akár a 30%-ot is elérheti. Ezekkel a pénzügyi ösztönzőkkel egyesítjük a searcherek és a befektetők érdekeit.
Alkalmasnak érzi magát a feladatra?  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Egy search fund életciklusai

markus-spiske-uqeaZXZkquw-unsplash.jpg

I. A search fund létrehozása

A search fund folyamat első lépése a Private Placement Memorandum vagy PPM (Zártkörű Kibocsátásról szóló Memorandum) elkészítése, amely összefoglalja az alap sajátosságait.
 
A searcher a PPM segítségével részletes áttekintést ad a befektetési lehetőségről a potenciális befektetők számára, segítve ezzel a prezentálást és a tőke összegyűjtését. 
 
Egy search fund modellben a tőke előteremtése két szakaszban történik:
1. Az első szakaszban a searcher előteremti a kezdeti tőkét, ami a keresési időszak alatt felmerülő költségeket fedezi. (searcher fizetése, adminisztrációs és egyéb költségek)
2. A második szakaszban a keresési szakasz alatt kiválasztott cég kivásárlásához gyűjti össze a tőkét a searcher.
 
Azokat a befektetőket, akik az első körben elkötelezték magukat a search fund mellett, az akvizíciókor elővásárlási jog illeti meg.
 
Fontos, hogy a tőke előteremtése olyan befektetőkkel történjen meg, akiknek megvan a kockázati étvágya és kapacitása mindkét befektetési körre.

A mi search fund portfóliónk

Folyamatosan építjük search fund portfóliónkat, külön figyelmet fordítva a közép-kelet-európai search fund-okra.
 
Eddig négy search fund befektetésünk van, Európa és a világ különböző pontjairól.
NobisCapital logo
grit_logo.webp
Snip20220801_4.png
nobis_logo.webp
logo.png
nobis_logo.webp

Elérhetőségeink

1118. Budapest,

Gombocz Zoltán utca 8a

Köszönjük, nemsokára jelentkezünk Önnél!